Adelante Arbeid juli 2023 30 webformaat

Post-COVID-syndroom en de wetenschap

vrijdag 13 oktober 2023

Post-COVID-syndroom verwijst naar aanhoudende symptomen en complicaties die sommige mensen ervaren na een COVID-19-infectie. De meeste mensen herstellen binnen een aantal weken volledig van een COVID-19 infectie, maar een deel blijft langdurig last houden van symptomen zoals ernstige vermoeidheid, kortademigheid, spierpijn, hoofdpijn, concentratieproblemen en stemmingsklachten. Het kan mensen treffen van alle leeftijden, ongeacht de ernst van de oorspronkelijke infectie. De impact die de aandoening heeft op de kwaliteit van leven is vaak groot.

De exacte oorzaken en mechanismen van post-COVID-syndroom zijn nog niet volledig bekend en er wordt veel onderzoek gedaan om dit fenomeen beter te begrijpen. De ontwikkeling van richtlijnen voor diagnose, behandeling en ondersteuning van mensen met post-COVID-syndroom is in volle gang. Aanvullend wetenschappelijk onderzoek blijft dus essentieel. Het MUMC+ is momenteel bezig met een groot opgezette studie (de CORFU studie) naar de gevolgen van het post-COVID syndroom en de resultaten van behandeltrajecten. Samen met andere centra levert Adelante een bijdrage door het aanleveren van data voor deze studie. Op deze manier draagt Adelante bij aan het vergroten van de kennis over deze aandoening en blijven wij de kwaliteit van onze eigen trajecten steeds verder verbeteren.

Adelante Arbeid biedt een 12 weken durend, multidisciplinair behandeltraject voor mensen met post-COVID-syndroom die tevens vastlopen op het gebied van arbeid.

Wilt u meer weten over ons post-COVID traject binnen Adelante Arbeid? Klik dan hier